Burgerkracht Limburg tegen eenzaamheid
Iedereen kan wel eens een luisterend oor gebruiken. Of gewoon iemand die tijd voor je heeft en met aandacht naar je luistert. Maar sommige mensen hebben niemand om hun verhaal aan te vertellen. Deze mensen kunnen gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat kan veel invloed hebben op het leven. Bij Burgerkracht Limburg merken ze dit ook. De organisatie is onderdeel van de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. Marja Veenstra, leidinggevende projectmanagers bij Burgerkracht Limburg, vertelt over het onderwerp ‘eenzaamheid’.
De rol van Burgerkracht
Marja werkt sinds 2010 bij Burgerkracht Limburg. Sinds een aantal jaar stuurt ze hier projectmanagers aan. “Burgerkracht Limburg doet veel verschillende dingen. Ze richten zich vooral op burgers in kwetsbare situaties, dus mensen die af en toe een steuntje in de rug kunnen gebruiken. We faciliteren ook burgerinitiatieven en burgerparticipatie. Mensen versterken, verbinden en naar hen luisteren is waar we voor staan. We stellen onszelf constant de vraag ‘wat speelt er?’ Ook eenzaamheid is een belangrijk thema. We zijn onderdeel van de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. Burgerkracht Limburg helpt niet zo zeer individuele burgers, maar helpt mee als er een vraag komt vanuit de partners.”
Onderzoek naar eenzaamheid
Naast deze baan heeft Marja ook een aanstelling aan de Universiteit van Maastricht. Hier werkt ze mee aan een studie genaamd euPrevent PROFILE. “Deze studie richt zich op eenzaamheid. En dan met name eenzaamheid bij ouderen”, vertelt Marja. “We zitten momenteel in de afrondende fase. De studie heeft veel praktische materialen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan een routekaart voor professionals, een online overzicht van goede praktijken en zelfs een theaterstuk.”
Bewustwording
Er is niet één oplossing voor eenzaamheid legt Marja uit. “Het is goed om te realiseren dat een aantal mensen zo eenzaam is dat ze er psychisch onder lijden. Deze mensen moeten echt professionele hulp krijgen. Aan de andere kant heb je een grote groep waarbij het fijn is dat er überhaupt al iets gedaan wordt. Het begint bij mensen bereiken en een stukje bewustwording creëren. En hen vervolgens meenemen in de mogelijkheden. Het is soms ook best normaal om je eenzaam te voelen. Zeker bij ouderen. Bijvoorbeeld als je je partner verliest met wie je 40 jaar samen was. Dan is het logisch dat je je eenzaam voelt. Maar dit is ook iets dat bij het leven hoort.”
Verschillende hulpmiddelen
“Wat voor iemand werkt is natuurlijk heel persoonlijk, maar voor elke leeftijdsgroep is er wel een hulpmiddel: huisbezoeken, een app, ontmoetingsplekken, noem het maar op. Vanuit Burgerkracht Limburg faciliteren we de zelfhulpgroepen en de zelfregietool. Dit laatste is een website waarbij je in contact kan komen met mensen die in dezelfde situatie zitten. Een ander goed voorbeeld is het initiatief ‘koekje erbij’. Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen mensen naar de gezellige huiskamer in Wijksteunpunt De Linde in Lindenheuvel komen. Hier kunnen ze een kopje koffie drinken met andere mensen, maar nog belangrijker: ze kunnen hun verhaal kwijt. Het is bedacht door een groepje vrijwilligers en vanuit Burgerkracht helpen we dit samen met het Knooppunt informele Zorg dan mee opzetten. Uiteindelijk draagt Burgerkracht Limburg dus op allerlei manieren een stukje bij aan de strijd tegen eenzaamheid.”
Hulp nodig?
U kunt terecht bij het Contactpunt Eenzaamheid Sittard-Geleen. Knooppunt Informele Zorg heeft veel ervaring op het gebied van eenzaamheid en schakelt direct met goed geschoolde vrijwilligers en, als dat nodig is, met professionals. U kunt contact opnemen met Knooppunt Informele Zorg via T 046-7508410 of E contact@knooppuntinformelezorg.nl.