Digitale maatjes: een verrijking in ontmoeten
Eenzaamheid is leeftijdsonafhankelijk en wordt door iedereen anders ervaren. De één kan er goed mee omgaan, de ander raakt steeds verder ongewild (sociaal) geïsoleerd. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden, meestal met hulp van vrijwilligers, ondersteuning aan mensen die zich eenzaam voelen of kwetsbaar zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld een ‘maatje’ toegewezen om verschillende activiteiten mee te ondernemen. Is dit fysiek niet mogelijk of wenselijk, dan is het ook mogelijk om op afstand digitaal contact te hebben.
Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn en Vrijwilligersorganisatie de Brug werken samen in het ‘digitale maatjes’ project. Een digitaal maatje is een vrijwilliger die, op gepaste tijden en in overleg, met de cliënt digitaal een spelletje speelt en/of een praatje maakt via beeldbellen. Ontbreekt een eigen telefoon of tablet? Dan wordt er een tablet in bruikleen aangeboden. Deze is beveiligd, van uitleg voorzien en makkelijk bedienbaar. Zo kan iedereen, digitaal vaardig of (nog) niet, deelnemen aan dit project.
Ervaringsverhaal
Projectmedewerker Fenn Knoors van Knooppunt Informele Zorg vertelt over haar ervaring met een vrijwilliger en deelnemer die succesvol gekoppeld zijn als digitale maatjes. “Piet en Marjon (fictieve namen) waren allebei vaak alleen. Piet stelde hoge verwachtingen aan zichzelf als vrijwilliger om het leven van Marjon aangenamer te maken. Hij legde een verantwoordelijkheid bij zichzelf maar bleek niet gelukkig te zijn in die rol. Onder het genot van een kopje koffie hebben Marjon, Piet en ik samen om tafel gezeten. Ik heb ze stap voor stap uitgelegd hoe de tablet werkt. Piet en Marjon hebben de verwachtingen die ze van en naar elkaar hadden, besproken en hebben afspraken gemaakt over de invulling van hun digitale contact. Ik heb ze het spelletje Wordfeud geleerd en kreeg na een paar dagen bericht dat ze mijn hulp in het ‘digitaal maatje zijn’ niet meer nodig hadden. Dat was fijn om te lezen.” Iedereen is anders: voelt, denkt en (be)leeft anders. Dit voorbeeld laat zien dat een goede begeleiding, luisteren en meedenken zorgt voor de juiste klik tussen een vrijwilliger en deelnemer.
Interesse in digitaal ontmoeten?
Wilt u zich als vrijwilliger inzetten voor iemand anders? Of lijkt het u leuk om samen met iemand digitaal een spelletje te spelen? Neem contact op met Partners in Welzijn via T 046-4575700 of E maatjes@piw.nl en zoek samen de juiste match.