Ervaringsdeskundige Anny: vrijwilligerswerk als hobby

Anny (65 jaar) heeft een warme, gastvrije uitstraling. Ze doet aan hardlopen op de atletiekbaan. Daarnaast is Anny partner, moeder, oma én vrijwilligster bij diverse organisaties. Zo is ze al meer dan twintig jaar actief bij GIPS, KNGF-geleidehonden en Koninklijke Visio. Ze geeft presentaties, coacht een team van tien vrijwilligers en geeft één-op-één begeleiding. Deze organisaties heeft Anny niet zomaar gekozen. Ze heeft een visuele beperking. Vanaf haar zevenendertigste heeft ze een ongeneeslijke oogziekte en sinds twintig jaar is ze blind.

“Het was knokken” vertelt ze. “In het begin moest ik alles zelf uitzoeken. ‘Puur op karakter’ ging ik aan de slag. Ik wilde niet tussen vier muren komen te zitten. Niet voor mezelf, maar ook niet voor mijn gezin. Mijn hart ligt bij het onderwijs. Ik ben kleuterjuf geweest en ik wilde graag iets meegeven aan anderen. Het vrijwilligerswerk bood kansen. Aanvankelijk was het vooral een manier om te verwerken wat mij is overkomen. Inmiddels is vrijwilligerswerk voor mij een hobby die ik met veel plezier doe.” Anny heeft als ervaringsdeskundige veel mooi werk verricht. Ze kreeg er zelfs een lintje voor. “Ik voel het als een roeping om anderen te helpen. Er zijn mensen die niet voor zichzelf durven opkomen. Voor die mensen zet ik me graag in, want iedereen moet mee kunnen doen.”

Vertrouwen, meedoen en mezelf kunnen zijn
Bij Partners in Welzijn is Anny nu zes jaar actief. Ze startte als bezoekmaatje bij een mevrouw op leeftijd. “Die inzet heb ik als heel bijzonder en fijn ervaren. Dat Partners in Welzijn me het vertrouwen gaf, me beschouwde als iemand die volwaardig mee kan doen. Dat ik gezien word, gewoon door te vragen of het mij gaat lukken, en zo niet, dat ik het dan mag aangeven.” Door corona werd bezoeken helaas onmogelijk. Anny kon echter op andere wijze haar luisterend oor en aandacht voor de ander inzetten. Ze werd belvrijwilligster. Ze belt gemiddeld drie mensen. De ene persoon om de andere dag, de anderen één à twee keer per week. De gesprekken variëren van gezellig babbelen over alledaagse dingen, tot diepgaande gesprekken. “Door mijn visuele beperking ben ik mondiger geworden. Wat ik zelf kan, doe ik zelf, maar ik kan het nooit helemaal zelf. Om voor honderd procent mee te doen, heb ik de hulp van anderen nodig. Van mijn man, mijn naaste omgeving, mijn hardloopbuddy en mijn geleidehond Zemme. Mede dankzij hun hulp doe ik mee. Het vrijwilligerswerk maakt dat ik nog beter kan relativeren en dingen in perspectief kan plaatsen. Wanneer ik zie hoe positief iemand kan blijven, ondanks alles wat diegene meemaakt, heb ik daar grote bewondering voor. Het vrijwilligerswerk biedt mij mogelijkheden een steentje bij te dragen aan wat ik iedereen gun, namelijk: mee kunnen doen en genomen worden zoals je bent. En zo is de cirkel rond.”

Wist u dat?
U kunt als vrijwilliger korting krijgen bij een groot aantal winkels, bedrijven, attractieparken, fitnesscentra en culturele activiteiten in de regio. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, dan kunt u voor slechts 3 euro per jaar lid worden van de VPCB (Vereniging Personeel Chemische Bedrijven). VPCB is een vereniging met ruim 3000 leden van o.a. DSM, Sabic, Chemelot en medewerkers van Limburgse personeelsverenigingen die collectief zijn aangesloten bij VPCB.

Wat zijn de voordelen van een lidmaatschap bij VPCB?

  • Voordeel bij meer dan 50 leveranciers
  • Korting op attractiekaartjes
  • Korting op reizen
  • Korting bij fitnesscentra
  • Korting op tanken
  • Korting bij Foroxity-bioscopen & Parkstad Limburg Theaters

Drie keer per jaar ontvangen leden een personeelskrantje met recente informatie en aanbiedingen. De vereniging VPCB heeft een infocentrum in Geleen waar leden tijdens openingsuren terecht kunnen. Alle informatie is ook te vinden op de website van VPCB.

Hoe kan ik als vrijwilliger lid worden van VPCB?

  1. Download het aanmeldformulier. Bij ‘werkzaam bij’ vult u in: MIK & PIW Groep.
  2. Stuur het ingevulde formulier naar E vpcbdsm@telfort.nl (t.a.v. de heer F. Donners).
  3. U ontvangt vanuit VPCB thuis een VPCB-lidmaatschapsbewijs.