Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven
Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”
Veel ouderen vinden het niet (meer) belangrijk om aandacht te besteden aan mondzorg. Ze denken vaker: “Ik ben al tachtig. Waarom zou ik me daar nog druk over maken?”. Daarnaast denken ze dat, door het toepassen van moderne behandeltechnieken zoals kronen en implantaten plaatsen, een regelmatig tandartsbezoek niet meer nodig is. Maar dat is niet de juiste gedachte volgens Nicole. Ook een kroon kan afbreken met een infectie of zelfs longontsteking als gevolg. “Wie tachtig jaar is, kan tegenwoordig ook negentig worden. Dat is tien jaar mét of zonder mondproblemen. Een groot verschil voor levenscomfort.”
Thuiscontrole
Het is belangrijk dat functies zoals spreken, slikken en eten niet belemmerd worden door een slechte mondzorg. Als tandarts-geriatrie heeft Nicole Teeuwisse zich gespecialiseerd in het bieden van oplossingen voor mond- en tandproblemen voor kwetsbare ouderen, zodat zij zo lang mogelijk kunnen genieten van het leven mét een goede mondgezondheid. “Ik kom bijvoorbeeld ook aan huis bij bedgebonden thuiswonenden voor een consult. Dan kan ik de tijd nemen om rustig uit te leggen wat er precies gaat gebeuren. In de vertrouwde, eigen omgeving kan dit een voordeel zijn. Het bespaart namelijk ook energie en stress van het reizen naar de behandellocatie.” Dit is ook belangrijk om te weten voor uw naaste of mantelzorger.
Signaleren en samenwerken
Door samenwerkingen in de zorg en scholingen over het belang van mondzorg kan er nog veel winst worden geboekt op dit gebied. Alle zorgverleners, zoals thuiszorgmedewerkers, logopedisten, diëtisten of casemanagers dementie, dragen namelijk bij aan het verbeteren van mondzorg van cliënten en patiënten. Door regelmatig te controleren zorgen zij ervoor dat (kwetsbare) ouderen langer zelfstandig kunnen blijven functioneren. “Krijgt u bijvoorbeeld hulp thuis bij een gebroken arm, dan is het belangrijk dat u met de zorgverlener uw mondzorg bespreekt. Mocht het niet meer lukken om zelf tanden te poetsen, dan biedt de tandarts-geriatrie advies aan verzorgenden."
Noodhulp of een behandeling van kwaliteitsniveau is echter vaak alleen mogelijk in een behandelkamer.
Belangrijke tips
- Blijf de tandarts of mondhygiëniste bezoeken. Is dit niet mogelijk? Vraag dan om een verwijzing van uw huisarts of andere zorginstantie naar de tandarts-geriatrie.
- Maak het dagelijks reinigen van uw mond makkelijk(er). U kunt bijvoorbeeld in een comfortabele stoel gaan zitten.
- Vraag om hulp bij uw dagelijkse mondverzorging. Lukt het u niet om uw eigen mondzorg te doen, vraag dan bijvoorbeeld een familielid of (thuis)zorgmedewerker om hulp.
Heeft u vragen? Bent u mantelzorger of zorgverlener van een (zorgafhankelijke) oudere en denkt u: dit is de oplossing? Neem contact op met Nicole Teeuwisse via E nteeuwisse@home.nl. Nicole is werkzaam bij Centrum Bijzondere Tandheelkunde Limburg, gevestigd in Geleen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Centrum Bijzondere Tandheelkunde Limburg.