Praat over later, leef nu: Zelfredzaamheid in de Westelijke Mijnstreek
In de Westelijke Mijnstreek willen veel 50-plussers ook in de toekomst de regie over hun leven behouden. Maar wat betekent zelfredzaamheid in de praktijk? En hoe kan praten over later u helpen om ook later zelfstandig te blijven? We spraken met verschillende inwoners uit de regio die hun ervaringen en inzichten deelden over dit belangrijke onderwerp. Voor hen staat zelfredzaamheid centraal, ondersteund door initiatieven van het Knooppunt Informele Zorg en het Sociaal Plein, die helpen om het gesprek over de toekomst te openen.
Het belang van praten over de toekomst
"Je denkt er eigenlijk niet aan om over later te praten, tot je beseft dat het steeds dichterbij komt,” vertelt Marijke (63) uit Sittard. “Ik wil niet dat mijn kinderen voor keuzes komen te staan die ik nu al kan helpen maken.” Voor Marijke betekende zelfredzaamheid niet alleen fysiek gezond blijven, maar ook zorgen dat zij zelf haar woonwensen en zorgbehoeften op tijd bespreekbaar maakt. De gesprekskaarten op de website praatvandaagovermorgen.nl hielpen haar en haar familie om concreet stil te staan bij wat zij belangrijk vindt voor later.
Ondersteuning in de Westelijke Mijnstreek: Knooppunt Informele Zorg en het Sociaal Plein
Naast persoonlijke gesprekken biedt de Westelijke Mijnstreek ook diverse manieren om u te ondersteunen. Knooppunt Informele Zorg helpt ouderen en mantelzorgers om elkaar te vinden en organiseert bijeenkomsten om ouderen praktisch voor te bereiden op de toekomst. Hans (68) uit Geleen vertelt: “Tijdens zo’n bijeenkomst werd ik me bewust van alle keuzes die ik nu al kan maken. Knooppunt Informele Zorg bracht structuur aan in mijn gedachten over hoe ik wil wonen en wie ik om hulp kan vragen als ik dat nodig heb.”
Ook het Sociaal Plein, een initiatief van Partners in Welzijn, speelt een cruciale rol bij het bieden van informatie en advies. Hier kunt u terecht voor vragen over gezondheid, zorg en zelfredzaamheid. "Ik heb altijd het idee gehad dat ik het zelf moest uitzoeken," zegt Liesbeth (70) uit Beek, "maar de gesprekken bij het Sociaal Plein hielpen mij om keuzes te overwegen die ik zelf niet eerder had bedacht."
Vandaag praten over morgen: Uw eerste stap naar zelfredzaamheid
Een gesprek over de toekomst hoeft niet zwaar te zijn. Het gaat erom dat u en uw dierbaren weten wat uw wensen zijn, zodat u samen kunt werken aan een toekomst waarin u zelfstandig kunt blijven wonen en leven. Het Knooppunt Informele Zorg en het Sociaal Plein bieden laagdrempelige bijeenkomsten en informatiesessies waarin u samen met anderen, en met hulp van experts, kunt nadenken over belangrijke vragen.
"Zelfredzaamheid gaat voor mij over controle houden over de dingen die ertoe doen," zegt Hans. "Door nu het gesprek aan te gaan, heb ik straks de zekerheid dat mijn keuzes gerespecteerd worden.”
Wilt u zelf de eerste stap zetten? Op de website praatvandaagovermorgen.nl vindt u handige gesprekskaarten, tips en verhalen van anderen. Ook kunt u de inloopmiddagen bij het Sociaal Plein bezoeken, waar u vrijblijvend kunt praten over uw wensen en zorgen.
Toekomstgericht en zelfstandig
Zelfredzaamheid begint met kleine stappen, zoals een open gesprek met uzelf en uw naasten over wat u belangrijk vindt. Knooppunt Informele Zorg en het Sociaal Plein staan klaar om u hierbij te ondersteunen, zodat u de regie behoudt en kunt blijven genieten van een toekomst zoals u die voor ogen hebt.