Zuyderland sluit aan in de strijd tegen eenzaamheid
Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet alleen! Veel mensen – jong en oud – ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in onze gemeente. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Kortgeleden sloot ook Zuyderland aan. Ageeth Bijl, Directeur van Zuyderland Care, legt uit waarom de strijd tegen eenzaamheid zo belangrijk is.
Weinig bezoek
“We bieden zorg in dertien zorgcentra én bij de mensen thuis via Zuyderland Thuiszorg en Thuishulp (huishoudelijke hulp). Onze cliënten zijn veelal ouderen. Ze wonen steeds langer thuis en vaker alleen. We zien dat de mensen met contacten of een goed netwerk, vaak gelukkiger zijn. Ze doen minder vaak een beroep op onze zorg. Maar veel ouderen, ook in het zorgcentrum, krijgen maar weinig of zelfs geen bezoek. Om allerlei redenen. Broers, zussen, vrienden en vriendinnen zijn overleden. De kinderen, als ze er zijn, zijn druk of wonen ver weg. Dat maakt dat veel cliënten zich eenzaam voelen.”
Schoolklas in het verpleeghuis
Daar probeert Zuyderland van alles aan te doen. “Laatst regelde een thuiszorgmedewerker bijvoorbeeld dat buurtbewoners met hun honden langsgingen bij een jarige oudere, die dol is op honden. Naast een leuke dag leverde het enkele vaste contacten in de buurt op. Toch kunnen onze medewerkers niet altijd de aandacht geven die ze zouden willen. We werken met krappe indicaties: twee uur bijvoorbeeld om een heel huis schoon te maken. Daarom is samenwerken zo belangrijk. Bijvoorbeeld met Partners in Welzijn, het Knooppunt Informele Zorg en scholen. Onze cliënten vinden het ontzettend leuk als er in het zorgcentrum een schoolklas op bezoek komt. Samen kunnen we méér voor ouderen doen.”
Contact maakt gelukkiger
In de nieuwe visie van Zuyderland staat voorop dat mensen fijn wonen en zich fijn voelen. “Dat is de basis voor wat we doen”, legt Ageeth uit. “Vandaar onze strijd tegen eenzaamheid. Om mensen een stukje gelukkiger te maken.” In de coalitie werkt Zuyderland samen met Burgerkracht Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, KBO Limburg, Knooppunt Informele Zorg, MEE Zuid-Limburg, Partners in Welzijn en Zuyd Hogeschool. Eenzamen bereiken is één doel. Maar zeker ook het bespreekbaar maken van eenzaamheid. “Mensen vinden het soms moeilijk om te zeggen dat ze zich eenzaam voelen”, denkt Ageeth. “Maar het kan iedereen overkomen. Het heeft niets te maken met dat u niet leuk bent. En als u erover praat, is er misschien meer mogelijk dan u denkt.”
Elkaar ontmoeten en helpen
Ageeth heeft direct al een paar tips. “We stellen onze zorgcentra open voor ouderen uit de wijk. Ouderen die thuis wonen, kunnen in zorgcentra Hoogstaete, Hof van Serviam en Glana nu al heel gemakkelijk andere ouderen ontmoeten en genieten van een divers activiteitenprogramma. Samen een kopje koffie drinken, kaartje leggen of meedoen aan een sportclubje. U kunt uzelf ook als vrijwilliger bij Zuyderland of De Brug aanmelden. Daar is veel behoefte aan.” Als vrijwilliger gaat u dan bijvoorbeeld wandelen met iemand die in een rolstoel zit. Of samen handwerken. U doet wat u leuk vindt, helpt elkaar en kunt veel voor een ander betekenen.
Contactpunt Eenzaamheid
Bent of kent u iemand die eenzaam is? Bij het Knooppunt Informele Zorg helpen ze u graag! Bel 046-7508410 of stuur een mail naar contact@knooppuntinformelezorg.nl