Neem deel aan onderzoek 'Alzheimer stoppen vóór dementie begint'

De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Er is geen medicijn of behandeling voor dementie; onderzoek naar deze ziekte blijft daarom gaande. Zo ook ABOARD cohort, een grootschalig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd door samenwerkende Nederlandse onderzoekers. Door diagnostiek, voorspelmodellen, preventie en zorg op de persoon af te stemmen, kijken zij hoe Alzheimer te stoppen is vóór dementie begint. Om data te verzamelen voor hun onderzoek zoeken zij deelnemers. Doet u mee?

Uw bijdrage is belangrijk
Met de campagne ‘Een uurtje voor Alzheimer’ wordt iedereen vanaf 45 jaar – zowel gezonde mensen als mensen met de ziekte van Alzheimer (of een andere vorm van dementie) – uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek naar gezonde veroudering en Alzheimer. U hoeft maar één keer per jaar een online vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over uw (mentale) gezondheid, leefstijl en zorggebruik.
Interesse om hieraan bij te dragen? Lees dan meer informatie over het onderzoek en aanmelden op de website van Alzheimer Nederland.
Belangrijk om te weten: uw gegevens worden door wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers gebruikt voor onderzoek naar/bekendheid over dementie, maar zijn niet te herleiden naar u als persoon.

ABOARD
Het onderzoek is - in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - in 2021 van start gegaan onder leiding van professor dr. Wiesje van der Flier en heeft een looptijd van 5 jaar. Het onderzoeksteam bestaat uit verschillende samenwerkende partijen: van academies en zorginstellingen tot kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. ABOARD verzamelt en bestudeert data uit Nederland om te begrijpen hoe Alzheimer zich ontwikkelt. Dit doen ze onder andere door mensen te bevragen die dementie hebben, in een voorstadium van dementie zitten of risico lopen op het krijgen van dementie.
Samen met regionale dementienetwerken, gemeenten, zorgaanbieders, verzekeraars, wetenschappers, bedrijfsleven, mensen met dementie en hun naasten werkt het ministerie van VWS aan de Nationale Dementiestrategie. Het doel?

  • Zorgen dat mensen met dementie en hun naasten volledig mee kunnen doen in de samenleving
  • Goede ondersteuning en zorg
  • Voldoende wetenschappelijk onderzoek

Bron: Alzheimer Nederland