Activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers
Diverse locaties in Sittard-Geleen
Zorgt u voor uw naaste of iemand anders die dicht bij u staat? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk mantelzorger. Als mantelzorger zorgt u (vaak) langdurig en onbetaald voor een (chronisch) zieke of hulpbehoevende persoon.
Het overkomt u, mantelzorgen. Door de emotionele band die u hebt met de hulpbehoevende (zieke) persoon, bijvoorbeeld uw partner of kind, zal deze zorg als vanzelfsprekend voelen. Het voelt als zorg die u niet (zomaar) kunt opgeven en kost (vaak) veel tijd.
Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, terwijl er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze vorm van zorg. Vitaalin046.nl biedt u met dit platform een zogenoemd ‘luisterend oor’ die uw vragen beantwoordt en wijst u de weg naar ondersteuning bij het mantelzorgen.
Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht.
Rustige momenten in het verschiet de komende dagen? Lees dan de Maaskentjer, het (digitale) krantje voor inwoners van gemeente Stein. Ook als u niet in de gemeente Stein woont, staan er wellicht leuke en interessante verhalen in. De Maaskentjer ligt op diverse servicepunten in gemeente Stein of leest u online waar en wanneer u wilt.
Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, want iedereen doet er toe. Daarom kijken wij samen naar wat wél mogelijk is.
Ria Schrijen is coördinator dementie bij vrijwilligersorganisatie De Brug, onderdeel van Knooppunt Informele Zorg. Ze heeft een podcast opgenomen over dementie en vrijwilligers. Hierin vertelt Ria onder andere dat ze vrijwilligers zoekt die taken van mantelzorgers, die zorgen voor een naaste met dementie, af en toe kunnen overnemen zodat mantelzorgers op adem kunnen komen.
Bent u mantelzorger? Als u zorgt voor een naaste, vervult u vele rollen: kok, chauffeur, verzorger en meer. Doe de mantelzorgtest en vindt ondersteuning bij u in de buurt.
De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Er is geen medicijn of behandeling voor dementie; onderzoek naar deze ziekte blijft daarom gaande. Zo ook ABOARD cohort, een grootschalig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd door samenwerkende Nederlandse onderzoekers. Door diagnostiek, voorspelmodellen, preventie en zorg op de persoon af te stemmen, kijken zij hoe Alzheimer te stoppen is vóór dementie begint. Om data te verzamelen voor hun onderzoek zoeken zij deelnemers. Doet u mee?
Wist u dat op dit moment 1 op de 5 mensen in Nederland lijdt aan de diagnose dementie? Onderzoek wijst uit dat dementie in de toekomst helaas alleen maar toeneemt. Dit komt onder andere omdat we met zijn allen alsmaar ouder worden. Dementie is dan ook een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen voor de mensen die de diagnose dementie krijgen, hun naasten maar voor de hele samenleving. Soms vinden mensen het lastig om het thema dementie bespreekbaar te maken, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met schaamte over de verandering van het gedrag. Of mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen.
Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.
Als Hester, de vrouw van Ton in 't Veen, op vijftigjarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt, staat hun leven op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan, waarin ze worden geconfronteerd met de harde realiteit van deze progressieve ziekte. Ton wordt mantelzorger en ook zijn leven verandert. Hij besluit het roer om te gooien in zijn werk en zoekt naar technische oplossingen om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven kwalitatief mooier te maken.
In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.
De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.
Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeenten in Limburg waarvan inwoners de online mantelzorgtest kunnen doen. De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.
De rol van mantelzorger wordt steeds belangrijker. In de huidige samenleving, met alle veranderingen in de zorg en welzijn, rusten er steeds meer verantwoordelijkheden op de schouders van mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek begrijpt de uitdagingen waar u als mantelzorger voor staat en hecht grote waarde aan het bieden van de juiste ondersteuning. Mantelzorgconsulenten Mathilde Reijnders en Astrid Vermeulen vertellen meer over de betekenisvolle bijdrage die zij u kunnen bieden bij uw mantelzorgtaken.
Het leven van Harry Patiwael, 77 jaar oud, is een verhaal van liefde, toewijding en de kunst van balans houden in het leven. Als mantelzorger voor zijn vrouw met dementie staat hij dagelijks voor de uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Hoe is het om intensief voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd aandacht te houden voor zelfzorg?
Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.
Bent u of is uw naaste geconfronteerd met de diagnose dementie? U kunt dan onzekerheid en angst voelen. Het is mogelijk dat u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf of voor uw naaste. Er zijn professionals om u hierbij te helpen, zoals de Casemanager Dementie. Deze begeleidt u en uw naaste vanaf het moment van diagnose en kan zorg coördineren en emotionele ondersteuning bieden. In de regio Westelijke Mijnstreek werken diverse organisaties samen door de inzet van Casemanagers Dementie.
We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.
Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?
Anja* is een toegewijde mantelzorger die al meer dan 15 jaar zorgdraagt voor haar moeder met dementie. Ze vertelt over de uitdagingen die mantelzorger zijn met zich meebrengt, het accepteren van hulp en de waardevolle steun die ze ontving van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek. De ervaringen van Anja geven inzicht in de complexiteit van mantelzorg en bieden herkenning en steun aan anderen in soortgelijke situaties.
Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.
Als naaste(n), mantelzorger of vrijwilliger van iemand met Alzheimer – of als u zelf Alzheimer heeft – is het fijn om ervaringen te delen en ergens terecht te kunnen als u vastloopt in de zorg of andere vragen heeft. Hoe doen anderen het? Ervaren zij wat ik ervaar? Hoe gaan zij ermee om? In het maandelijkse AlzheimerCafé in Elsloo bent u welkom.
Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Maar hoe herkennen anderen dat er meer aan de hand is, dan alleen ‘iets kwijt zijn’ of ‘iets niet meer weten’? Samen dementievriendelijk is in augustus met de campagne ‘Herken jij wie?’ gestart om ervoor te zorgen dat meer mensen dementie herkennen.
Als mantelzorger staat u klaar voor uw naaste. U voert allerlei zorg- en regeltaken uit en biedt een luisterend oor. Wilt u dit graag blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor uzelf te nemen en stil te staan bij wat u bezighoudt. Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek organiseert bijeenkomsten voor mantelzorgers om onder het genot van een kop koffie een goed gesprek te hebben, of gewoon even op andere gedachten te komen. Vitaalin046.nl ging in gesprek met Betsie Horrichs, sociaal werker bij Partners in Welzijn. Betsie organiseert trainingen en groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers.
Als mantelzorger heeft u vaak veel op uw bord. Behalve de ondersteuning van uw naaste, heeft u ook nog uw eigen taken en bezigheden, zoals het huishouden en eventueel de zorg voor een gezin, uw werk, hobby's en het onderhouden van sociale contacten. 'BordjeVol' is een eenvoudige en speelse methode, die mantelzorgers inzicht geeft in hun leven met en naast de mantelzorg.
Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.
Vanaf 16 januari 2025 organiseert Knooppunt Informele Zorg, onder het initiatief Het Dementieplein, ontmoetingsmiddagen voor mensen met (beginnende) dementie en hun naaste(n). Samen komen voor een gezellige middag, een krantje lezen of meedoen aan spelletjes en beweegactiviteiten: onder het genot van een kopje koffie of thee kiest u zelf de invulling van deze middag. U bent in de oneven weken op donderdag tussen 14 en 16 uur welkom in Odasingel90.
Op maandag 16 december lanceerde wethouder Ivo Tillie van gemeente Sittard-Geleen 'Het Dementieplein' in het Toon Hermans Theater in Sittard. Dit is een initiatief van Knooppunt Informele Zorg en De Brug, in samenwerking met lokale partners in de Westelijke Mijnstreek. Het Dementieplein betreft ontmoetingsplekken voor mensen met beginnende dementie en hun naaste(n). Wees welkom.
Let op!
Deze browser is verouderd en wordt daarom niet langer ondersteund. Het is dan ook mogelijk dat niet alles correct werkt.