Alzheimer Café Elsloo
eerste dinsdag v/d maand
Burg. Maenenstraat 39, Elsloo
Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het zijn mensen die het leven van anderen net wat mooier maken. Een vrijwilliger neemt bepaalde taken of handelingen uit handen waardoor de ander vaak langer, gezonder en gelukkiger zelfstandig thuis kan blijven wonen.
Vrijwilligerswerk bestaat in verschillende vormen. Een luisterend oor bieden, samen wandelen of ondersteuning bieden in huis of bij regelzaken. Het is niet alleen positieve inzet voor de ander, maar ook voor uzelf. U kunt kennis delen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en ervaringen opdoen. Het is een zinvolle tijdsbesteding die ervoor zorgt dat u en de ander sociaal actief zijn. Het draagt bij aan gezond en vitaal ouder worden.
Vrijwilliger worden?
Vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp is van alle tijden. U kunt regelmatig of af en toe een steentje bijdragen. Op de website www.vrijwilligerswerkin046.nl bieden tientallen organisaties hun vacatures aan. U kiest zelf wat, waar en wanneer. Elke vorm van hulp is waardevol want: "Iets doen voor een ander doet altijd goed".
Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht.
Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, want iedereen doet er toe. Daarom kijken wij samen naar wat wél mogelijk is.
“Ga naar buiten en maak een praatje”, is de tip van Trudy Habets voor mensen die zich alleen of eenzaam voelen. Zelf doet ze dat ook. “Ik spreek gewoon mensen aan op straat. Het mooie is dat je zo hele leuke contacten krijgt. Misschien met iemand die juist behoefte heeft een ander te ontmoeten. Zo vertelde een man mij in de trein een keer zijn hele levensverhaal…”
Sifra van de Zand is 28 jaar en al zes jaar werkzaam bij ErgoQ als specialist ouderenergotherapeut. Tijdens haar opleiding tot specialist ouderenergotherapeut heeft ze zich verdiept in het onderwerp ‘eenzaamheid’. “Dit onderwerp gaat mij aan het hart en daarom vind ik het een eer dat wij als praktijk aangesloten zijn bij de Coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen”, vertelt ze. “Samen staan we sterker in de strijd tegen eenzaamheid.”
Op donderdag 14 maart 2024 is het Inloophuis in Limburg voor doven, plots- en laatdoven, en slechthorenden geopend. Deze unieke ontmoetingsplek is elke tweede donderdag van de maand open van 13.30 tot 16.00 uur op Markt 35 in Geleen.
Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.
Heeft u rust en ruimte in uw leven, en zoekt u waardevolle tijdsinvulling? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Een bijzondere plek om dit te doen is een hospice. U kunt uw kennis en levenservaring inzetten om de laatste levensfase van gasten van de hospice zo fijn mogelijk te maken. Eén van de hospices in de Westelijke Mijnstreek is Hospice Bronnerhof in Born. Zij zijn altijd gebaat bij (nieuwe) vrijwillige inzet.
Bent u met pensioen of staat u op het punt om met pensioen te gaan? Er kan dan veel veranderen in uw leven. U krijgt wellicht meer tijd voor leuke hobby’s of u kunt klusjes afmaken waar u lang niet aan toe bent gekomen. Soms verandert uw financiële situatie. Het doorbreken van het werk-privé ritme kan als een uitdaging voelen. Om u op weg te helpen in deze nieuwe fase in uw leven, leest u hieronder tips om de tijd te gaan besteden aan wat ú wilt. Een oude hobby oppakken, reizen of vrijwilligerswerk doen: er is veel mogelijk.
Iedereen kan wel eens een luisterend oor gebruiken. Of gewoon iemand die tijd voor je heeft en met aandacht naar je luistert. Maar sommige mensen hebben niemand om hun verhaal aan te vertellen. Deze mensen kunnen gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat kan veel invloed hebben op het leven. Bij Burgerkracht Limburg merken ze dit ook. De organisatie is onderdeel van de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. Marja Veenstra, leidinggevende projectmanagers bij Burgerkracht Limburg, vertelt over het onderwerp ‘eenzaamheid’.
Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem. Iedereen kan gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat merken ze ook bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die weinig of geen contact meer hebben met andere mensen. Een tijdje geleden is de Zonnebloem, afdeling Geleen, aangesloten bij de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. De voorzitter Peter Moulen vertelt over zijn ervaringen.
We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.
Eenzaamheid is een probleem waaraan we samen met de coalitie ‘Samen sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen’ iets willen doen. KBO Limburg is onderdeel van de coalitie. Zij komt op voor de belangen van alle senioren. Want ondanks dat eenzaamheid niet aan leeftijd is gebonden, zijn de cijfers over eenzaamheid onder senioren hoog. Van de 65-plussers voelt ruim de helft zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 jaar geldt dat voor tweederde. Van die groep zit 16% zelfs in een sociaal isolement. Guus van Egdom, bestuurslid bij KBO Limburg, is lange tijd bezig geweest met een project rondom eenzaamheid onder senioren.
Gilde De Graven is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie die streeft naar een levendige en betrokken samenleving. Kennisoverdracht is hun sleutelwoord. Met een breed aanbod in activiteiten in de regio 046 en focus op plezier is Gilde de Graven een plek voor deelnemers én voor (potentiële) vrijwilligers. Ontdek wat het Gilde u biedt of wat u kunt betekenen binnen deze unieke groep vrijwilligers.
Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.
Woont u in de omgeving van Genhout en bent u op zoek naar gezelligheid? Samen met anderen aan leuke activiteiten deelnemen? Dan is er goed nieuws voor u! Gasterie Genhout Treft organiseert, onder de noemer ‘de Sjtal’, middagen voor ouderen uit de buurt. Twee keer per week is iedereen welkom.
Stichting Vier het Leven is een organisatie die zich inzet voor ouderen (65-plussers) in Nederland. Zij organiseert sociaal-culturele activiteiten waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen deelnemers thuis op om samen naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een concert of een museum te gaan. De activiteiten staan in het teken van ‘samen uit, samen genieten’.
In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit, sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.
Er zijn veel mensen met gevoelens van eenzaamheid. Door corona is dit aantal gegroeid. Jong en oud heeft ermee te maken. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Bijvoorbeeld met de workshop ‘Signaleren eenzaamheid en dan…?’. Els Offermans en Marie-Claire Habets namen deel aan deze workshop en delen hun ervaringen.
Geleen-Zuid is een bijzondere wijk met veel uitdagingen. Verschillende organisaties én bewoners werken daarom samen om deze wijk gezond en veilig te maken. Er worden projecten georganiseerd voor iedereen die woont, werkt of om een andere reden betrokken is bij Geleen-Zuid. De ‘luuj’ zijn het belangrijkst, maar ook de inbreng van partners – zoals Sociaal Werk van MIK & PIW Groep – is onmisbaar om deze projecten realiseren.
Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet alleen! Veel mensen – jong en oud – ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in onze gemeente. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Kortgeleden sloot ook Zuyderland aan. Ageeth Bijl, Directeur van Zuyderland Care, legt uit waarom de strijd tegen eenzaamheid zo belangrijk is.
Samen voetbalherinneringen ophalen: dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag. Tevens is een aantal oud-spelers aanwezig. Iedereen is welkom, koffie en thee staat klaar.
Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Gevoelens van eenzaamheid hebben grote invloed op iemands leven. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen! Samen met partners: Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn (PIW), Burgerkracht Limburg, KBO Limburg, MEE Zuid Limburg en Zuyd Hogeschool laten we graag zien wat er mogelijk is. Betsie Horrichs, sociaal werker bij PIW, bijt het spits af. Ze vertelt haar verhaal en wat PIW doet.
Anny (65 jaar) heeft een warme, gastvrije uitstraling. Ze doet aan hardlopen op de atletiekbaan. Daarnaast is Anny partner, moeder, oma én vrijwilligster bij diverse organisaties. Zo is ze al meer dan twintig jaar actief bij GIPS, KNGF-geleidehonden en Koninklijke Visio. Ze geeft presentaties, coacht een team van tien vrijwilligers en geeft één-op-één begeleiding. Deze organisaties heeft Anny niet zomaar gekozen. Ze heeft een visuele beperking. Vanaf haar zevenendertigste heeft ze een ongeneeslijke oogziekte en sinds twintig jaar is ze blind.
Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.
Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Maar hoe herkennen anderen dat er meer aan de hand is, dan alleen ‘iets kwijt zijn’ of ‘iets niet meer weten’? Samen dementievriendelijk is in augustus met de campagne ‘Herken jij wie?’ gestart om ervoor te zorgen dat meer mensen dementie herkennen.
Met het ouder worden kunnen ook de sociale contacten afnemen, bijvoorbeeld door ziekte of beperkingen. Het wegvallen van het eigen sociale netwerk leidt dan tot vereenzaming of zelfs een sociaal isolement. Bovendien is het aangaan van nieuwe sociale contacten niet voor iedereen even gemakkelijk. Een maatje kan dan uitkomst bieden.
Marjon Hermans heeft jarenlang als coördinator gewerkt bij Vrijwilligersorganisatie De Brug. Daar verzorgde ze onder andere de intakes bij de cliënten en zocht ze naar de juiste match hierbij met een vrijwilliger. Zij begeleidde samen met haar collega’s deze vrijwilligers, die van tevoren met een introductie training geschoold werden.
Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het treft jong en oud, in alle lagen van de bevolking. Voelt u zich (vaak) eenzaam, dan heeft dat grote gevolgen voor uw kwaliteit van leven. Het is belangrijk om erover te praten zodat er een oplossing komt. In de regio 046 bieden verschillende organisaties een helpende hand om samen eenzaamheid te overwinnen.
Eenzaamheid is leeftijdsonafhankelijk en wordt door iedereen anders ervaren. De één kan er goed mee omgaan, de ander raakt steeds verder ongewild (sociaal) geïsoleerd. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden, meestal met hulp van vrijwilligers, ondersteuning aan mensen die zich eenzaam voelen of kwetsbaar zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld een ‘maatje’ toegewezen om verschillende activiteiten mee te ondernemen. Is dit fysiek niet mogelijk of wenselijk, dan is het ook mogelijk om op afstand digitaal contact te hebben.
Heeft u er al eens over nagedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen? U bent misschien met pensioen, uw kleinkinderen hebben geen oppas meer nodig of u voelt zich door het verlies van uw partner regelmatig eenzaam en wilt deze leegte opvullen door voor anderen klaar te staan. Vrijwilliger worden kan op iedere leeftijd. Er zijn verschillende manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld: als maatje voor iemand, in een zorginstelling of bij een buurtvereniging.
Vanaf 16 januari 2025 organiseert Knooppunt Informele Zorg, onder het initiatief Het Dementieplein, ontmoetingsmiddagen voor mensen met (beginnende) dementie en hun naaste(n). Samen komen voor een gezellige middag, een krantje lezen of meedoen aan spelletjes en beweegactiviteiten: onder het genot van een kopje koffie of thee kiest u zelf de invulling van deze middag. U bent in de oneven weken op donderdag tussen 14 en 16 uur welkom in Odasingel90.
Heeft u altijd al interesse voor het thema dementie gehad en wilt u meehelpen een warme plek te creëren waar u van grote betekenis kunt zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Vindt u het leuk om in een team met professionals en collega-vrijwilligers te werken waar uw eigen ideeën welkom zijn? Dan is vrijwilligerswerk voor een nieuw initiatief voor mensen met dementie wellicht iets voor u!
Bent u betrokken bij een fantastisch initiatief of organisatie in deze regio? Voor Vitaalin046.nl zoeken we lokale pareltjes die hun verhaal willen delen op onze website. Of het nu gaat om een sportvereniging die zich inzet voor activiteiten voor iedereen, een buurtproject om eenzaamheid tegen te gaan, of een cultureel initiatief dat de gemeenschap verrijkt: wij willen het graag weten!
Let op!
Deze browser is verouderd en wordt daarom niet langer ondersteund. Het is dan ook mogelijk dat niet alles correct werkt.